Het  is een mooie nazomer dag in oktober als ik naar Naaldwijk fiets. Ik fiets iets harder dan gewoon, omdat ik een doorbraaksessie heb bij  Bloei!.  Al een paar weken verdiep ik met elke woensdag met  5 andere dames in de kracht en betekenis van kleur.  En nu mag ik tijdens deze doorbraaksessie ervaren wat kleur kan betekenen bij de hulpvraag die ik op dit moment heb. Ik kijk er enorm naar uit en kan niet wachten tot ik Naaldwijk ben.

Aangekomen bij de praktijk van Bloei! in Naaldwijk word ik verwelkomd door Anne-Lies, die me al een paar weken laat kennismaken met de kracht van kleur in de opleiding tot kleurcoach die ik bij haar volg. Ze legt met zorgvuldig uit wat we de komende twee uur gaan doen. We beginnen met het in kaart brengen van mijn garderobe. Dat doen we door te kijken welke kleuren ik de afgelopen 12 maanden heb gedragen en met welke regelmaat. Dat geeft een behoorlijk nauwkeurig beeld van mijn persoonlijkheid.  Zoals zo velen draag ik bij lange na niet alle kleuren in het palet; sommige kleuren nog nooit gedragen en andere kleuren mee gestopt. En laat daar nu net de uitdaging zitten met betrekking tot mijn vraag: Welke kleur helpt mij dapper genoeg te zijn de helderheid toe te laten voor een volgende stap in mijn missie?

Weerstand tegen turkoois
De kleur die er voor mijn uitsprong, simpelweg omdat deze de meeste weerstand bij mij opriep was turkoois. De kleur van creativiteit en visie. Een prachtige kleur, vind ik, en ik draag hem ook regelmatig in sieraden en accessoires. Maar geen haar op mijn hoofd die er ooit aan heeft gedacht om deze kleur op mijn hart te dragen.  De gedachte daaraan maakte de weerstand nog groter. Onderweg naar huis bleef het gevoel van weerstand bij me. Geen spoor van het enthousiasme dat ik normaal voel als ik iets over mezelf heb geleerd waarmee ik vooruit kan. Mijn gedachten gingen met me op de loop en ik besloot ze de mond te snoeren en bij het gevoel van weerstand te blijven. Ineens viel me iets in: als ik helderheid toelaat, dan is er geen ontkomen aan die dappere stap en dat vind ik heel spannend.  Zo spannend dat iets in mij het liefst ook geen helderheid wil!

Creatief schrijven op Bali
Ik besloot turkoois langzaam aan meer ruimte te geven in mijn leven. Mijn turkooizen sieraden ging ik iets vaker dragen en daar bleef het de eerste maanden bij. Op Bali besloot ik stapje voor stapje iets meer turkoois toe te laten. Ik had me voorgenomen meer creativiteit in mijn schrijverij te brengen en turkoois kwam daarbij goed van pas. Dus kocht ik op een dag een turkooizen armbandje en herbruikbare fles voor mijn water. Mijn plezier in schrijven werd steeds groter en de verhalen kwamen als vanzelf naar me toe. Op een dag vroeg ik me af of er ook schrijfcirkels in Ubud zouden zijn. Mijn vraag werd snel beantwoord in de Ubud community op Facebook. En een paar dagen later gaf ik me op voor een workshop van schrijf fee Jade Richardson met het thema ‘Magie, mythe en betekenis: de kracht van je eigen ware verhaal’.  Mijn creativiteit kreeg die dag een boost en tegelijkertijd werd mijn eigen waarheid veel duidelijker.

Meer helderheid

De volgende dag kocht ik een turkooizen jurk. Eindelijk was ik eraan toe om deze kleur op mijn hart te gaan dragen. En ik besloot naar een volgende workshop van deze schrijf fee te gaan en een volgende… Door creatief te schrijven, ontstond er meer helderheid over het verhaal dat geschreven wil worden. Tegelijkertijd kreeg ik meer vertrouwen in mijn intuïtie en ging ik meer open staan voor synchroniciteit. Op een avond lag ik op bed wat te mijmeren en ineens viel me in dat vele verhalen uit de geschiedenis van mijn voorouders nog niet verteld zijn en dat het misschien wel mijn taak is om ze te vertellen. Het kwam binnen als een stomp in mijn maag. Ik besloot er niet verder over na te denken en ging naar beneden om wat te gaan eten. Ketut kwam me tegemoet met twee dames en hij leek erg blij dat ze er waren.  Een van hen was een vriendin uit Nederland over wie hij me al vaak had verteld. We begroetten elkaar enthousiast, raakten aan de praat en voor ik het wist zat ik met beide dames te dineren.

Geen toeval

Tijdens het diner spraken we uiteraard over onze liefde voor Bali, maar ook over onze afkomst. Ketut’s Nederlandse vriendin bleek een vader te hebben met een geschiedenis in Nederlands-Indïe. Net zoals vele anderen met dezelfde geschiedenis, sprak hij er ook nooit over. Een reden voor haar om er boeken over te gaan lezen. Een paar dagen later stuurde ze me een link via WhatsApp naar de website van Vilan de Loo, een schrijfster die veel boeken op haar naam heeft over de geschiedenis van Nederlands-Indïe.  Naast schrijven, helpt ze ook Indische Nederlanders met het opschrijven van hun verhalen. Verhalen die verloren gaan, als de laatste generatie Indische Nederlanders die in Indïe geboren zijn, verdwijnt. Dit kan geen toeval zijn. Nadat ik haar site zorgvuldig heb bekeken, geef ik me op voor een webinar over hoe je begint met het schrijven van je levensverhaal. Wie weet wat daar uit voortkomt.

Schrijven naar inzicht

Het lijkt erop dat mijn verhaal mij gevonden heeft! Ondertussen heeft het schrijven voor mij ook heel veel waarde als instrument om inzicht te krijgen in wat er van binnen leeft. In Bali ben ik begonnen met elke ochtend op te schrijven wat er spontaan in me opkomt zonder erover na te denken. En de schrijf fee reikte ons dit ook aan als manier om dichterbij onze eigen waarheid te komen. Het zou toch prachtig zijn om hiermee anderen ook een stukje verder te helpen in hun proces. Thuis gekomen, werp ik een blik op mijn boekenkast en het eerste boek waarop mijn oog valt is: Mindful analysis van Mirjam Windrich. Een boek over een methode om al schrijvend tot antwoorden te komen. Ik was eigenlijk vergeten dat ik het had. Ik pak het boek uit de kast en besluit om Mirjam’s  website te bezoeken. Ze blijkt opleidingen te geven over deze methode en de komende maanden zijn er open dagen. Ik heb  me vandaag opgegeven!

Ervaar wat kleur en schrijven voor jou kunnen betekenen

Zo bracht turkoois me dus op een creatieve manier helderheid over mogelijk volgende stappen richting mijn missie. Ondanks alle weerstand heb ik turkoois omarmd en kijk wat deze prachtige kleur me tot nog toe heeft laten zien. In de zomer van 2019 heb ik de opleiding tot kleurcoach en Mindful analysis afgerond. Wil je ook ervaren wat kleur en/of schrijven voor jou kunnen betekenen op je pad van persoonlijke ontwikkeling? Stuur me dan een bericht.