“Ik app je als ik onderweg ben”, is het bericht dat ik krijg van de goede vriend met wie ik koffie zou gaan drinken. Dat betekent meestal dat hij er niet is op het tijdstip dat we hebben afgesproken. Het is mooi weer, dus ik besluit niet te wachten op hem en ga alvast naar buiten. We hebben afgesproken bij The Bookstor Café, een koffiezaak annex boekenwinkel vlakbij het oude werk van mijn moeder. Ik besluit mijn speurtocht naar Slavenburg’s bank dus voort te zetten en dit keer heb ik meer succes.

Op Moederdag was ik op de Parkstraat op zoek naar het pand van de Slavenburg’s bank. De bank waar mijn moeder werkte toen ze een jaar of 20 was. Inmiddels heb ik uitgevonden dat het tegenover Hartnibbrig en Greeve zat, een automobielzaak , die  zich bevond op Parkstraat 91a. Al gauw kom ik er achter dat op dat adres inmiddels een nieuw kantoorgebouw inclusief parkeergarage is herrezen. Recht er tegenover zit  Parkstraat 22, een wit gebouw met een indrukwekkende donkergroene deur. Het zou best kunnen dat dit het is. Ik maak een foto en app deze naar mijn moeder. Ze herkent de deur gelijk! Missie geslaagd.

Niet allemaal zoete herinneringen

Herinneringen komen weer boven bij haar en ze vertelt me erover als ik haar een paar dagen later aan de telefoon heb. Niet alle herinneringen aan die tijd blijken zoet te zijn. Zo werkte ze daar samen met een meneer S.. Deze man had 4 jaar als militair op Java gewerkt en op een dag zei hij tegen mijn moeder: “Jullie Indonesiërs zijn eigenlijk maar vieze mensen.” Mijn moeder keek hem verontwaardigd aan en vroeg wat hij daarmee bedoelde. Meneer S. antwoordde daarop: “Nou, jullie poepen en pissen in de kali (rivier), maar jullie wassen ook je groenten erin en dan poetsen jullie ook nog je tanden met dat vieze water.”

Indonesiër of Indische Nederlander?

De verontwaardiging van mijn moeder was inmiddels omgeslagen in ergernis. Ze maakte hem duidelijk dat ze in het dorp waar zij tegenwoordige woonde ook de mensen hun kropje sla in de sloot zag wassen en vroeg hem vervolgens: “Hoe lang heeft u in Indonesië gewoond, meneer S.?” Hij antwoordde dat hij er ongeveer 4 jaar heeft gewoond. Hierop zei mijn moeder met een wat luidere stem: “Dan moet u werkelijk wel zo stom zijn als het achtereind van een varken dat u in al die jaren niet heeft geleerd wat het verschil is tussen een Indonesiër en een  Indische Nederlander!” Zonder iets te zeggen en met rode konen verliet meneer S. vervolgens de kamer. Daarna heeft hij het mijn moeder heel moeilijk gemaakt bij de bank en na 3,5 jaar besloot ze dan ook haar carrière ergens anders voort te zetten.

In haar voetsporen

Bijna 35 jaar later, in 1996, treed ik in de voetsporen van mijn moeder en ga ik ook bij een bank werken, de ING bank. Slechts een jaar hield ik het daar vol. En dat was gelukkig niet vanwege pesterijen van collega’s. Ik heb vooral goede herinneringen aan die tijd. Na enkele maanden gewerkt te hebben achter de balie, waar ik elke maandag de weekend inkomsten van de lokale horeca ondernemers telde, mocht ik ook wel eens de telefoniste vervangen of de receptioniste in hun afwezigheid. Ik leerde er omgaan met mensen van verschillende pluimage, wat het een afwisselende baan maakte. Vaardigheden die me vast van pas zouden komen als ik later in de communicatie zou gaan werken, het vak waarvoor ik had geleerd.

Bedrijfskleding in groen en oranje

Op een dag werd er bedrijfskleding ingevoerd, passend bij de kleuren van de huisstijl van ING. Vanaf die dag ging ik elke dag gekleed in het mintgroen of licht oranje, kleuren die tot dan toe niet in mijn garderobe voorkwamen. Groen is de kleur die ook wel geassocieerd wordt met geld en oranje met avontuur. Niet zo gek dus dat deze bank veel ondernemers tot zijn clientèle kon rekenen.  Wellicht heeft het oranje mij ook geholpen om een nieuw avontuur aan te gaan en het  groen om het licht voor mezelf letterlijk op groen te zetten, want kort daarna weigerde ik een vast contract bij ING en zocht ik verder naar die baan in de communicatie waar ik mijn zinnen op had gezet.

Ervaar wat kleur voor jou kan betekenen

Wil jij nou ook ervaren wat kleur voor je kan betekenen? Stuur me dan even een bericht en dan maken we een afspraak voor een sessie.

Tip: Bedenk eens een kleur die je mooi vindt en nooit draagt. Draag dan toch eens een tijdje een shirt in deze kleur. Wat doet dit met je?